Interview Dilan Yesilgöz-Tweede Kamerlid

‘Laat je nooit wijsmaken dat je minder kunt dan een man. Nooit.’

Ik wist al heel vroeg dat ik politica wilde worden. Ik ben naar dit land gekomen als dochter van politieke vluchtelingen, dus betrokkenheid met je omgeving en daar een bijdrage aan leveren is ons met de paplepel ingegoten.
Overigens zie ik de politiek niet als ‘carrière’. Het is iets wat ik nu doe omdat ik denk dat ik op deze wijze een bijdrage kan leveren aan een beter Nederland. Als ik dat vanuit een andere positie of functie beter kan doen, dan zal ik dat doen. Het is dus niet zo dat de politiek een carrièrestap is; ik word gedreven door mijn idealen. Ik moest mijn baan, wat een hele goede baan was, opgeven om de Raad in te kunnen. Juridisch gezien waren beide functies niet verenigbaar. Dus ik heb juist een pauze genomen van mijn maatschappelijke carrière om de politiek in te kunnen. Ik denk zelf ook niet in obstakels. Soms moet je harder werken dan anderen en soms heb je meer mee dan anderen. Ik probeer me daar niet zoveel mee bezig te houden, maar te focussen op mijn werk.

Ik ben altijd gedreven geweest. Door mijn ouders en familie, zonder twijfel. Als iets niet goed bevalt, moet je in actie komen en daar wat aan doen. Dat is mij altijd geleerd en zo sta ik in het leven. Actief worden en betrokkenheid tonen kan op heel veel manieren. Voor mij is dat, op dit moment, de politiek. Mijn doel is dan ook om Amsterdam en Nederland elke dag nog net iets beter te maken.

Ik vind het ook uitermate belangrijk dat vrouwen zelfstandig zijn. Economische zelfstandigheid en zelfbeschikking zijn hele belangrijke uitgangspunten. Dat kan je bereiken door hard te werken en uiteraard om nooit op te geven. Hoe hoger je zelf op de ladder komt, hoe meer je kunt betekenen voor andere vrouwen. Wees je daarvan bewust en help anderen ook vooruit. Laat je nooit wijsmaken dat je minder kunt dan een man. Nooit.

Wat ik zie bij Stichting Camellia is een grote betrokkenheid, inzet en energie. Ik hoop dat Camellia daarmee heel veel vrouwen (en mannen!) in positieve zin kan stimuleren en inspireren om leiderschap te tonen in hun eigen leven, waar ze ook staan. Zelfverzekerde vrouwen die een rolmodel vormen voor de toekomstige generatie. Ik vind het geweldig dat Camellia zich daarvoor inzet.

Een gouden tip: blijf je ontwikkelen, blijf je ontplooien en laat je niet afschrikken, ook als soms zaken moeilijk haalbaar lijken. En om Sheryl Sandberg te quoten: “Totdat vrouwen net zo ambitieus zijn als mannen, zullen ze niet zoveel bereiken als mannen”.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.