In de stoel met Kirsten van den Hul

 

 

In de stoel metKirsten van den Hul

Het project “Vrouwen inspireer elkaar, op weg naar werk” is van start gegaan! Het project Vrouwen inspireer elkaar is bedoeld voor vrouwen die een nieuwe impuls nodig hebben om tot nieuwe inzichten te komen en weer aan de slag willen in de samenleving.

Het centrale begrip bij de eerste sessies is ‘inspiratie’. Wij nodigen elke keer vrouwelijke inspirators uit die hun verhaal delen met de aanwezigen in een interactieve setting.

Onze eerst gast ‘in de stoel’ was dan ook niemand minder dan Kirsten van den Hul!

Kirsten is Arabist, voormalig Nederlandse VN-Vrouwenverdrag vertegenwoordiger, Sovjetoloog,  trainer, auteur, columnist & een ware inspirator.

Kirsten vertelde over haar jeugd waarin zij omringd was door haar oma, moeder & veel buurvrouwen. “De wereld was voor mij vooral een vrouwenwereld, maar ik merkte wel, dat de wereld zoals ik het zag, voor anderen vreemd was.”

Tijdens haar studententijd toont Kirsten belangstelling voor de veranderingen in Oost-Europa. Zij wilt vooral uitzoeken wat voor invloed dezen hebben op vrouwen. Hierop besluit zij Oost-Europese studies te studeren en verricht zij vrijwilligerswerk voor o.a. MamaCash & WomenInc. Gaandeweg raakt Kirsten ook geïnteresseerd in landen buiten Europa. “Ik wilde eigenlijk de wereld beter begrijpen, buiten Europa om, de wereld eens bekijken vanuit een andere bril dan de Europese”. Zij besluit om Arabisch te studeren in het buitenland, Tunesië. “Ik merkte daar voor het eerst hoe het was om ‘de ander’ te zijn”, deze ervaring noemt zij keerpunt in haar leven.

Met deze achtergrond werkt ze als Oost-Europadeskundige voor verschillende internationale NGO’s zoals de European Cultural Foundation.

Enige tijd later, na wederom een keerpunt in haar leven (een zware hersenschudding), besluit ze haar eigen bedrijf ‘The Change Agent’ te starten. In 2011 wordt Kirsten aangesteld tot VN vrouwenvertegenwoordiger, na een spannende sollicitatie, een droom gaat in vervulling. Ter voorbereiding op haar speech bij de VN reist Kirsten heen en weer met de trein om spontaan allerlei vrouwen te interviewen. “Het was voor mij belangrijk om óók hun verhaal mee te nemen naar de Verenigde Naties”.

Hierna openen zich meerdere deuren; zij wordt als columnist gevraagd bij het Algemeen Dagblad (AD) en brengt tevens haar eerste, eigen boek “(S)hevolution, de eeuw van de vrouw” uit.

Tips van Kirsten:

  • Leer het verschil tussen ‘ja’ en ‘nee’ goed kennen. 

Ja’ zeggen als je eigenlijk ‘nee’ zeggen wilt; vrouwen doen dit vaak, omdat ze niet onaardig gevonden willen worden.

  • Durf hulp te vragen.

Hulp vragen is een teken van kracht.

  • Durf te dromen.

Schrijf je dromen op. Kies de juiste termijn uit voor je dromen.

Voordeel van een lijst is dat het overzichtelijk is en dat je beter in kunt zien welke stappen je moet nemen om je dromen waar te kunnen maken.

  • Spreek je dromen uit.

Laat anderen weten wat je dromen zijn. Anderen kunnen je helpen bij het verwezenlijken van deze, doe beroep op je netwerk.

  • Ken jezelf.

Leer kennen waar je wel en niet goed in bent. Zo leer je ook je kansen en bedreigingen/uitdagingen in te zien.

Onze eerste sessie was een zeer inspirerende en interactieve bijeenkomst waarin er mooie gedachten over en weer werden uitgewisseld.

En Kirsten, nogmaals bedankt voor je komst!

Dromen zijn er om ze waar te maken. Let dreams never end!