Interview Tweede Kamerlid Fatma Koşer Kaya

‘Voor alle vrouwen die hun dromen willen najagen, gewoon doen!’

Ik ben geboren in een klein dorpje aan de Zwarte Zee vlakbij Ҫarşamba/Samsun, maar de geur van mijn jeugd is in Bergen op Zoom, daar ben ik opgegroeid. De Turkse gemeenschap daar is heel hecht. Ik was de eerste die ging studeren en ook nog eens op kamers ging wonen in Tilburg. Mijn moeder kreeg toen vragen uit haar omgeving zoals: ‘Zou je dat nou wel doen?’ maar ze zei dan: ‘Ik vertrouw op mijn dochter’. Na mij zijn vele Turkse-Nederlandse meisjes op kamers gaan wonen.

Ik denk dat mijn zelfstandigheid voortkomt uit de opvoeding van mijn ouders en de opleiding die ik heb genoten, zeker op de middelbare school. Die school was erop gericht dat je heel zelfstandig leerde. Dat heeft mij enorm geholpen. Daarnaast was het ook een hele fijne school, waar ik met veel liefde ben opgenomen. Als er iets speelde in Turkije, werd aan mij wel gevraagd hoe het zat en wat ik daar van vond. Ze kenden mij en mijn achtergrond niet, dus dan is het ook logisch dat ze vragen stelden. Maar soms dacht ik: ‘Zoek dat zelf op!’ Nu zeg ik tegen jongeren dat ze zelf verantwoordelijk zijn waarvoor zij aangesproken willen worden. Jij bepaalt welke vragen je wel en niet wilt beantwoorden. Je bent geen verantwoording schuldig voor anderen die dezelfde achtergrond of geloof hebben.

Na mijn studie ben ik in Den Haag de advocatuur in gegaan. Vervolgens ben ik als procesjurist bij de FNV gaan werken en daarna weer terug de advocatuur in, maar dan alleen de hoger beroepszaken. In al die jaren heb ik nog nooit de vraag gekregen: ‘Jij bent Turks, kun je dit wel aan?’ Nooit. Het enige wat mensen wilden weten, is of je iets voor hen kon betekenen.

Vrouwen moeten hun droom ook altijd blijven najagen. Een heel mooi voorbeeld is Gönül Albayrak. Zij is een eenvoudige huisvrouw uit het Zwarte Zeegebied, maar wilde graag naar de kunstacademie. Ze heeft de stap gewaagd en is als beste van de hele opleiding afgestudeerd. Nu exposeert ze in de mooiste galerijen. Wat ik dus zou zeggen aan alle vrouwen die dromen willen najagen is: ‘Gewoon doen’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.